Teken

 

hond4.jpg

Teken zijn parasieten die voornamelijk in de periode van februari tot oktober voorkomen en in hoge grassen, struiken en bomen leven. Wanneer een hond voorbij loopt laat de teek zich vallen en bijt ze zich vast in de huid.

 

De teek voedt zich met bloed en zal hierdoor van een speldenkop tot een erwt groot groeien. Tijdens het voeden kunnen teken gevaarlijke ziekten overdragen door het injecteren van hun speeksel zoals de ziekte van Lyme (Borreliose), Babesiose, Ehrlichiose en Anaplasmose. Eens vol gezogen laat de teek terug los om zich voort te planten. Na deze loslating kan er een tijdelijke ontstekingsreactie of irritatie optreden ter hoogte van de bijtplaats.

 

 

Om uw huisdier tegen teken te beschermen, raden wij het gebruik van een anti-tekenmiddel aan. Hiervoor hebben we pipetjes en halsbanden. Kijk uw dier regelmatig na op teken. Vindt u een teek, dan kan u deze best binnen de 24u verwijderen. Neem de teek onder het lijfje met een tekentang vast en maak een draaibeweging. Met een aantal draaibewegingen en lichte trekkracht zal de teek loskomen. Ga de teek niet verdoven of doden vooraleer u hem heeft verwijderd door bv. alcohol erop te doen. Door de schrikreactie zal de teek spuwen/braken waardoor het speeksel, met potentieel gevaarlijke ziekten, in de wonde terecht komt.

> Terug naar overzicht


Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Info

 

Naam: Dierenarts Michel Baets

Straat: Stenenmolenstraat 8

Gemeente: 9255 Opdorp

Tel: 052/34.23.19

GSM: 0475/62.44.32

 

E-mail: michel.baets@skynet.be



               

 

 

MAATREGEL COVID-19 

DE PRAKTIJK BLIJFT OPEN

CONSULTATIE NA TELEFONISCHE AFSPRAAK